Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας " Έφτασε η Άνοιξη, σημαίνουν οι καμπάνες!!! "

Τα πασχαλινά έθιμα, βαθιά ριζωμένα στην ελληνική παράδοση, πλούσια σε αλληγορικές εικόνες και παραστάσεις, είναι άρρηκτα δεμένα με την καθημερινότητα και την ταπεινότητα του φωτεινού τούτου τόπου. Ένα μπουκέτο από αυτά τα έθιμα, παρμένα από όλα τα μέρη της Ελλάδας, μας παρουσίασε με περισσή φροντίδα το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας στις 11/4/2014 στον Ιερό Ναό Αγίων Ιάσσωνος και Σωσιπάτρου, στη Γαρίτσα της Κέρκυρας, στην εκδήλωση με τίτλο "Έφτασε η Άνοιξη, σημαίνουν οι καμπάνες". 
Παραδοσιακές Λαζαρίνες έψαλλαν τα κάλαντα του Λαζάρου, και μας εισήγαγαν στην Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών, όπου η πλούσια παράδοσή μας τιμά με ιδιαίτερη ευλάβεια το Θείο Δράμα  και συμπάσχει με αυτό "ως σαν να ήτο" ο Χριστός ο πρωτότοκος γιος κάθε ελληνικής οικογένειας. Ξεχωριστή θέση κρατά στις καρδιές μας και η Άγια μορφή της Παναγίας, που ο πόνος της σαν μάνα, παρουσιάζεται στο παραδοσιακό ποίημα " Σήμερα Μαύρος Ουρανός, σήμερα Μαύρη μέρα" και την συνδέει με όλες τις μάνες που είχαν την σκληρή μοίρα να χάσουν τα παιδιά τους. Μαύρες ώρες περιμένουν το ποίμνιο με περισσό πόνο για τον άδικο χαμό του Θεανθρώπου.
 Όμως μέσα από το σκοτάδι ο Χριστός νικά το Θάνατο και υψώνεται Λυτρωτής πάνω από την ανθρωπότητα.
 Μεγάλη η χαρά και στην παράδοση μας που με λαμπρά τραγούδια και περήφανα τσάμικα γιορτάζει τη νίκη του Λυτρωτή και Απελευθερωτή, που πάντα στεκόταν δίπλα στο Ελληνικό Έθνος ως άλλος Καπετάνιος Οπλαρχηγός.
"Ήρθαν τα Πασχαλιόγιορτα, ήρθαν τα πανηγύρια...."      

              








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες